Brazylijska gastronomia jest bardzo zróżnicowana, ponieważ opiera się na kuchni ponad 2000 rdzennych plemion, kształtowanej przez wpływy kuchni portugalskiej od XVI wieku i zwyczaje pięciu milionów Afrykanów przywiezionych jako niewolnicy, a dopełniają to wszelkiego rodzaju międzynarodowe wpływy z Włoch, Niemiec, itp. Wszystko to daje spektakularny efekt, dlatego stworzyliśmy listę najlepszych dań kuchni brazylijskiej:

1. FEIJOADA

Feijoada jest uważana za narodowe danie Brazylii, które z niewielkimi odmianami jest spożywane w każdym zakątku kraju, jest również jednym z najbardziej tradycyjnych dań w Portugalii. Danie składa się z gulaszu z czarnej fasoli z dodatkiem wieprzowiny, takiej jak żeberka, schab, boczek i wędzona kiełbasa, podawanego z ryżem, mąką z manioku i pomarańczą.

Uważa się, że ten serdeczny i pyszny przepis został stworzony przez niewolników, którzy zbierali resztki i mieszali je z fasolą, a dziś jest zwykle przygotowywany w środy i niedziele, aby dzielić się z rodziną lub przyjaciółmi. Przepis na feijoada znajdziesz tutaj.

2. VATAPA

Danie typowe dla regionu Bahia, przysmak tak rozpowszechniony, że można go spróbować w najlepszych restauracjach lub ulicznych straganach w Salvador de Bahia. Przepis na Vatapá polega na przygotowaniu pewnego rodzaju puree poprzez zmiksowanie w blenderze ugotowanych krewetek, chleba wcześniej namoczonego w mleku kokosowym, orzeszków ziemnych, cebuli, imbiru, soli, pieprzu i kolendry, a następnie podgrzanie na patelni na bardzo małym ogniu, dodając więcej mleka kokosowego. Rezultat jest wykwintny i jest podawany z ryżem, mąką z manioku i kurczakiem, chociaż istnieją inne odmiany z okoniem morskim, krewetkami, tuńczykiem lub dorszem.

3. ACARAJÉ

Danie pochodzenia afrykańskiego, również bardzo typowe w Bahia, które uwiedzie Cię swoim nieodpartym zapachem, który unosi się na ulicach. Zasadniczo jest to bułka wykonana z pastą z fasoli, krewetek, cebuli, soli i pieprzu do smaku, która po zblendowaniu jest smażona w oleju roślinnym i wypełniona gotowanymi krewetkami, vatapá icebulą .

4. PICANHA

Picanha jest najbardziej międzynarodowym, smacznym i obowiązkowym typem wołowiny dla Brazylii. Ten kawałek jest pozyskiwany z tylnej części schabu krowy, ma trójkątny kształt i dużą warstwę tłuszczu, która pomaga nadać mu więcej smaku. Picanha jest idealna do grillowania jest naprawdę soczysta, ponieważ wytapia się tłuszcz.

7. PICADINHO DE JACARÉ

Teraz czas na coś znacznie bardziej egzotycznego z północnej Amazonii, gulasz z kajmana zwany picadinho de yacaré, z bogatym, soczystym mięsem. Przepis polega na doprawieniu i zamarynowaniu oczyszczonego mięsa aligatora w soli i pieprzu, następnie zrumienieniu go na patelni i dodaniu pomidora, liścia laurowego, marchewki i pietruszki, a po ugotowaniu dodaniu wody i gotowaniu do miękkości mięsa.